-
Visa
Sjukanmälan och karensavdrag
-
Visa
Sjukpenning
-
Visa
Sjukpenninggrundande inkomst (SGI)
-
Visa
Rehabiliteringskedjan
-
Visa
Arbetsresor i stället för sjukpenning
-
Visa
Rehabiliteringsersättning och förebyggande sjukpenning
-
Visa
Särskilt högriskskydd
-
Visa
Sjuk- och aktivitetsersättning
Sjukanmälan och karensavdrag
Ska göras till arbetsgivaren för anställda, till Försäkringskassan för arbetslösa och till Arbetsförmedlingen för arbetslösa som deltar i ett arbetsmarknadspolitiskt program.
Karensavdrag är ett avdrag på sjuklönen eller sjukpenningen som görs i samband med sjukfrånvaro.
Sjukpenning
Sjukpenning beslutas och betalas ut av Försäkringskassan. Sjukpenning finns i fyra nivåer: 25%, 50%, 75% och 100%.
Förutsättningarna för att ha rätt till sjukpenning är att man:
-
Är försäkrad i Sverige för arbetsbaserad förmån
-
Har en sjukpenninggrundande inkomst (SGI)
-
Har nedsatt arbetsförmåga med minst en fjärdedel på grund av sjukdom
Det innebär att en person kan få avslag på sin ansökan om sjukpenning även om arbetsförmågan är nedsatt på grund av sjukdom om inte ovanstående kriterier är uppfyllda.
Sjukpenninggrundande inkomst (SGI):
Sjukpenninggrundande inkomst är den årliga inkomsten som en försäkrad kan antas komma att få framöver för eget arbete antingen
1. som arbetstagare i allmän eller i enskild tjänst (inkomst av anställning), eller
2. på annan grund (inkomst av annat förvärvsarbete).
Rehabiliteringskedjan
Försäkringskassan bedömer arbetsförmågan olika beroende på hur länge en försäkrad har varit sjukskriven.
-
Dag 15–90 Arbetsförmågan bedöms i förhållande till nuvarande arbetsuppgifter eller annat tillfälligt arbete hos sin arbetsgivare.
-
Dag 91–180 Bedömningen görs mot anpassade arbetsuppgifter eller annat arbete hos nuvarande arbetsgivare.
-
Dag 181–365 Arbetsförmågan bedöms i förhållande till normalt förekommande arbeten på arbetsmarknaden. Undantag kan förekomma om Försäkringskassan bedömer att det finns särskilda skäl eller om det kan anses oskäligt.
-
Dag 366 Efter ett års sjukskrivning bedöms arbetsförmågan i förhållande till ett normalt förekommande arbete på arbetsmarknaden. Särskilda skäl kan inte tillämpas men undantag kan göras om Försäkringskassan bedömer att det är oskäligt.
Rehabiliteringskedjan gäller fullt ut bara för den som har en anställning. För den som är arbetssökande bedöms arbetsförmågan i förhållande till ett normalt förekommande arbete på arbetsmarknaden redan från början av sjukperioden. För en egenföretagare bedöms arbetsförmågan i förhållande till ett normalt förekommande arbete på arbetsmarknaden från dag 181.
Arbetsresor i stället för sjukpenning
I vissa fall kan en försäkrad som har rätt till sjukpenning ändå arbeta, men inte ta sig till och från arbetet på vanligt sätt. I dessa fall kan Försäkringskassan eller arbetsgivaren betala ut merkostnader för ett dyrare färdsätt till och från arbetet istället för hel sjukpenning.
Rehabiliteringsersättning
Försäkringskassan beslutar om rehabiliteringsersättning till den som deltar i en arbetslivsinriktad rehabilitering.
Ersättning kan till exempel beviljas till den som:
-
Arbetstränar
-
Deltar i ett arbetslivsinriktat rehabiliteringsprogram
-
Deltar i en utbildning
Förebyggande sjukpenning
Försäkrade med en förhöjd sjukdomsrisk som genomgår en medicinsk behandling eller rehabilitering ordinerad av läkare i syfte att förebygga sjukdom eller för att förkorta sjukdomstiden kan ansöka om förebyggande sjukpenning hos Försäkringskassan.
Behandlingen eller rehabiliteringen och resorna till och från måste uppgå till minst en fjärdedel av arbetstiden den dagen för att det ska finnas rätt till ersättning. Vid förebyggande sjukpenning gäller inte karensavdrag, utan Försäkringskassan betalar ut förebyggande sjukpenning från och med första behandlingsdagen.
Läkaren fyller i ett särskilt läkarutlåtande som beskriver den förebyggande behandlingen, behandlingens art och dess betydelse för den försäkrades nuvarande eller framtida arbetsförmåga.
Särskilt högriskskydd
Den som riskerar att få ett större antal sjukperioder eller en eller flera längre sjukperioder under en tolvmånadersperiod kan bli beviljad särskilt högriskskydd. Det innebär att den försäkrade får ersättning från första sjukdagen och att den försäkrades arbetsgivare får ersättning från Försäkringskassan för sjuklönekostnaderna.
Särskilt högriskskydd kan även beviljas vid organdonation. Läkarutlåtande för särskilt högriskskydd ska bifogas ansökan.
Sjukersättning
Sjukersättning är en ersättning om man är mellan 19 och 64 år och har en sjukdom eller funktionsnedsättning som gör att man aldrig kommer att kunna arbeta, varken nu eller i framtiden. Alla medicinska insatser som skulle kunna förbättra arbetsförmågan har gjorts och alla rehabiliteringsmöjligheter ska ha prövats utan att arbetsförmågan har förbättrats.
Om patienten är mellan 19 och 29 år
Den som är mellan 19 och 29 år kan bara få hel sjukersättning. Om patienten kan arbeta deltid kan hen ha rätt till aktivitetsersättning.
Aktivitetsersättning
Aktivitetsersättning är en ersättning från Försäkringskassan för den som är mellan 19 och 29 år och har en nedsatt arbetsförmåga med minst en fjärdedel på grund av sjukdom, skada eller funktionsnedsättning under minst ett år, bedömningen görs mot hela arbetsmarknaden, även till exempel anpassade arbeten med lönebidrag.